Livsstil og frugtbarhed

Tips der kan øge fertilitet og forberede din krop på graviditet.

Folinsyre
Tilskud af folsyre/folinsyre anbefales til alle kvinder, der forsøger at blive gravide og i de første 12 uger af graviditeten. Indtagelse af folinsyre nedsætter risikoen for at barnet får rygmarvsbrok. Sundheds­styrelsen tilråder 400 mikro­gram folinsyre daglig.

Hvis kvinden tidligere har født eller aborteret et barn med visse misdannelser i hjernen eller rygmarven (neuralrørs­defekter), tilrådes 5 mg folinsyre daglig. Det samme gælder hvis kvinden tager medicin imod epilepsi.

Motion
Motion er godt – med måde. Der er en større amerikansk undersøgelse, som tyder på, at kvinder der dyrker rigtig meget motion har nedsat graviditetschance. Det der ”skader” er formentlig høj puls i længere tidsrum. Det er nok ikke ”impact” ved løb, fitness og andet, der skader.

Motion kan gerne dyrkes med måde. Det betyder, at du ikke bør anstrenge dig til mere end ca. 2/3 af din kapacitet, svarende til at du ubesværet bør kunne føre en samtale, mens du motionerer.

Alkohol
Kvindens indtagelse af alkohol bør være så beskeden som muligt, når hun forsøger at blive gravid. Formentlig nedsætter selv et lille indtag af alkohol (1-5 genstande om ugen) frugtbarheden.

Når kvinden er gravid, fraråder Sundhedsstyrelsen, at hun indtager alkohol.

Mandens indtagelse af alkohol ser ud til at være af mindre betydning. Op til 2-3 genstande daglig menes ikke at påvirke sædkvaliteten nævneværdigt. Højere indtagelse kan nedsætte sædkvaliteten.

Tobak
Det er bevist, at rygning nedsætter frugtbarheden hos kvinder. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten. Derfor er det en god idé for begge parter at holde op med at ryge. Du kan få hjælp til rygeophør hos din praktiserende læge. Der er også gode informationer hos Kræftens Bekæmpelse.

Medicin
Hvis du tager medicin, bør du være særligt opmærksom på, om den kan påvirke muligheden for at blive gravid, eller om den kan være skadelig for fosteret. Tal med lægen eller apoteket om det. I nogle tilfælde kan kvinden ophøre med at tage medicinen, eller behandlingen kan ændres til et andet præparat, som ikke skader graviditeten. Tal med den ordinerende læge om det.
Naturlægemidler kan vi generelt ikke anbefale, da man ved for lidt om, hvordan de eventuelt kan ændre muligheden for at blive gravid.

Kaffe/koffein
Koffein findes i kaffe, te og cola. Der er intet, der tyder på, at et moderat indtag af koffein-holdige drikkevarer har indflydelse på frugtbarheden. Muligvis kan et stort forbrug hos kvinden – det vil sige mere end 5 kopper/glas per dag – mindske chancen for at blive gravid.

Vægt
Både overvægt og undervægt hos kvinden mindsker chancen for at blive gravid. Der er også større risiko for komplikationer under graviditeten og ved fødslen, hvis kvinden er overvægtig.

Normal vægt og overvægt/undervægt bedømmes ud fra såkaldt ”Body Mass Index”.  BMI mellem 20 og 25 er det optimale. Frugtbarheden kan være nedsat, hvis BMI er mindre end 19 eller over 29.

Påvirkninger fra arbejdet
De fleste former for arbejde påvirker ikke graviditetschancen. Arbejde der giver risiko for udsættelse for kemiske stoffer (for eksempel organiske opløsningsmidler eller stoffer til skadedyrsbekæmpelse) eller for røntgen-stråling kan muligvis påvirke frugtbarheden. Tal med arbejds­pladsen eller med lægen om disse forhold.

Ekstrem fysisk træning
Kan give uregelmæssige menstruationer og påvirke ægløsningen, så det kan være svært at blive gravid. Sæt træningsintensiteten ned og vælg mere milde motionsformer som svømning, aerobic, yoga og cykling.

Røde hunde (rubella)
Det anbefales at kvinden får taget en blodprøve, der viser om hun har haft børne­sygdommen røde hunde. Hvis hun ikke har haft sygdommen, bør hun vaccineres, fordi det kan give misdan­nelser hos barnet, hvis kvinden får røde hunde, mens hun er gravid.

Sexliv
Vi anbefaler normalt sexliv i forbindelse med fertilitetsbehandling, da det ikke ser ud til at nedsætte chancerne for graviditet.

Vitamin D
En del nye undersøgelser tyder meget på at Vitamin D er lavt hos personer - der som vi - bor i lande med meget lidt sol i mere end halvdelen af året. Der er tilkommet en del undersøgelser, der tyder på, at vitamin D tilskud også kan være en god ide ved fertilitetsproblemer, hvis der er påvirket sædkvalitet. Vitamin D mangel kan være årsag til nedsat bevægelighed af sædcellerne.
Læs mere om D vitamin her.

Fravær fra arbejde
Du bør forvente at holde fri fra arbejde på den dag, hvor du får taget æg ud og nogle gange dagen efter.
Den dag du får lagt æg op kan det være en god idé at tage den lidt med ro resten af dagen.

Familie og venner
Der er undersøgelser, der tyder på, at det kan gøre det lettere at håndtere de psykiske påvirkninger af fertilitetsbehandling, hvis man taler med sine nærmeste om, hvad man er igennem. Der kan naturligvis være individuelle forskelle.