Endometrie "priming"

Ny forskning har vist, at en forsigtig påvirkning (også kaldet ”priming”) af livmoderslimhinden i cyklussen før en reagensglasbehandling, kan øge chancen for graviditet og fødsel.

Man ved ikke, om det gælder for alle eller om der er nogle kvinder, der får en forøgelse af graviditetschancen ved ”endometrie-priming” end andre.

Vi foreslår, at endometrie-priming overvejes, hvis der er oplagt embryoner af god kvalitet to eller flere gange uden, at der er opnået graviditet.

Endometrie-priming foretages omkring en uge før forventet menstruation i cyklussen før en reagensglasbehandling.

Behandlingen består i en meget forsigtig og overfladisk skraben med et 2 mm tyndt plastikrør. Selve skrabningen varer 5-10 sekunder. Der kan være lette menstruationslignende smerter imens.

The Cochrane Library er en uafhængig international organisation, der gennemgår videnskabelig evidens for en lang række forskellige behandlinger. I Cochrane’s gennemgang af virkningen af endometrie-påvirkning i forbindelse med reagensglasbehandling er konklusionen:

”Endometrie-påvirkning udført før den cyklus, hvori der oplægges embryoner, øger chancen for klinisk graviditet og fødsel af levende barn hos kvinder der gennemgår assisteret befrugtning. Det frarådes at foretage endometrie-påvirkningen samtidig med ægudtagningen, da det ser ud til væsentligt at nedsætte graviditetschancen. Der er utilstrækkelig evidens om endometrie-skadens betydning for flerfold graviditeter, spontan abort og bivirkninger som smerte og blødning.”