partner donation æg lovligt

1 februar 2024

Lovændring: Nu bliver det lovligt at donere æg til partner

Fertilitetsklinikken Trianglen logo

Written by

Fertilitetsklinikken Trianglen

Ny aftale: Ophævelse af forbud mod partnerægdonation uden sundhedsfaglig begrundelse

Vi fortsætter 2024 med endnu en stor nyhed indenfor lovændringer om assisteret reproduktion.

Som loven er i dag, er det ikke muligt for et kvindeligt par at donere æg til hinanden, med mindre der er en sundhedsfaglig begrundelse. Det har derfor ikke være muligt for lesbiske par, at den ene kvinde donerede sine æg til sin partner, der efterfølgende bar graviditeten (”shared motherhood”). Folketingets partier har nu indgået en aftale om at ændre loven, så ”shared motherhood” bliver lovligt i Danmark.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

”Vi vil gerne hjælpe kvinder, der danner par, med at stifte den familie, de drømmer om. Derfor er jeg glad for, at vi har indgået en bred politisk aftale, der fremover gør det muligt for alle kvinder, der gerne vil være gravide med deres partners æg, at få hjælp på private fertilitetsklinikker. I dag gælder det udelukkende kvinder, som ikke kan blive gravide. Der skal altså være en sundhedsfaglig begrundelse, men det ændrer vi nu på.”

En lovliggørelse af partnerægdonation uden sundhedsfaglig begrundelse kræver en ændring af lov om assisteret reproduktion. Aftalepartierne er enige om, at der arbejdes mod, at  denne lovændring kan træde i kraft pr. 1. januar 2025.

 

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Share this