TESA (Testiculær Sædcelle Aspiration)

TESA anvendes ved:

  • Mænd uden sædceller i sædprøven, men levende sædceller i testiklerne.
  • Steriliserede mænd. Testiklerne producerer fortsat sædceller – de kommer bare ikke ud i sædvæsken

Fremgangsmåde

TESA foretages normalt dagen før, der foretages ægudtagning hos kvinden. Sædcellernes befrugtningsevne bliver bedre, hvis de får en dag til at ”modne” efter udtagningen. Det antal sædceller, der kan opnås ved TESA, er altid ret lavt. Derfor foretages der altid microinsemination (ICSI), når sædcellerne skal befrugte æggene. 

Sædcellerne udtages direkte fra en af testiklerne ved et lille indgreb i lokalbedøvelse. En tynd kanyle føres ind i testiklen og en smule af det sæddannende væv fra testiklen suges ud. I dette væv findes sædcellerne. Efter 1 time kan du forlade klinikken. Hvis du ønsker det, giver vi også smertedækkende medicin på samme måde, som til ægudtagning. Der vil være ømhed i pungen i et par dage efter indgrebet. 

Før TESA planlægges, gennemgår du et undersøgelsesprogram med blodprøver for at finde ud af, om der findes sædceller. Alligevel kan det ske, at der ikke fås sædceller ved TESA. 

I bør derfor inden TESA tage stilling til, hvad I vil gøre, hvis der ikke findes sædceller. Skal de udtagne æg befrugtes med donor-sæd, skal de doneres væk, eller skal de slet ikke anvendes?

Alternativt kan vi nedfryse ægcellerne uden befrugtning og opbevare dem til senere behandling.

Mulige komplikationer efter TESA

Hos mindre end 1 % kan der kan opstå blodansamling i pungen eller betændelse. Symptomerne er smerter, hævelse og feber, og behandlingen er antibiotika. Kontakt os eller vagtlæge, hvis der opstår problemer.